Er modevirksomheder klar?

I slutningen af måneden offentliggjorde Chanel, at deres salg i regnskabsåret 2022 var steget med 17 % til 17,2 milliarder dollars. Sammenlignet med luksusgrupperne LVMH’s 79,184 milliarder euro, Kering’s 20,351 milliarder euro og Hermès’ 11,602 milliarder euro, skiller Chanel sig ud fra de tre sidstnævnte med sin status som et privatejet uafhængigt selskab og opnår imponerende resultater, der næsten har dem i toppen af listen over de største luksusmærker i verden.

I slutningen af sidste måned afviste Chanels globale administrerende direktør, Leena Nair, klart muligheden for en børsnotering (IPO) og erklærede: “Spekulationerne om en børsnotering kan nu stoppe … Vi vil fortsætte som et privat, uafhængigt selskab.” Dermed fastholder de deres position som det næststørste luksusbrand i verden. Efter Chanels afvisning af en børsnotering, har to store globale modekoncerner vakt stor opmærksomhed. For det første er LVMH, verdens største luksuskoncern, steget voldsomt i markedsværdi og overskred på et tidspunkt en markedsværdi på 500 milliarder dollars. For det andet er kosmetikgiganten Coty Inc., som allerede er børsnoteret på New York Stock Exchange, kommet med en offentlig meddelelse om, at de undersøger en dobbeltnotering i Paris og New York. En måned senere, kombineret med Chanels regnskabstal, ses det, at selvom Chanel går til venstre og LVMH går til højre, forhindrer det dem ikke i at vokse forretningsmæssigt. Men hvorfor øger Coty netop nu sin indsats på kapitalmarkederne og erklærer, at det nu er det “rigtige tidspunkt” for en dobbeltnotering?

Udover at gå på børsen eller ej er der også mulighed for en multipel notering. I den aktuelle komplekse globale økonomiske situation giver dette utvivlsomt en anden måde at tænke på, for at styrke tilliden til markedet for luksusmode. Mens nogle brands stadig vakler mellem at gå på børsen eller ej, har andre modemærker allerede indledt planer om dobbeltnotering. For eksempel Coty-koncernen, som tidligere næsten blev bragt i knæ af et “astronomisk” opkøb, men som i de seneste 11 kvartaler i træk har overgået forventningerne med hensyn til økonomiske resultater, især sidste år med en fordobling af salget i hudplejeafdelingen. Dataene viser, at Cotys resultater overgik Wall Streets forventninger. I de sidste tre måneder frem til 31. marts havde Coty en nettoindkomst på 1,29 milliarder dollars, en stigning på 9% fra år til år, hvilket faktisk overgik analytikernes forudsigelse på 1,23 milliarder dollars. Fra et perspektiv af forretningsvækst er det ubestrideligt, at de positive nyheder om indtjeningen er hovedårsagen til, at de overvejer en dobbeltnotering. Men hvorfor Paris?

Sue Nabi giver et meget direkte svar: “Europæiske investorer vil også gerne købe aktier i Coty, så simpelt er det”. Men data fra regnskabet viser, at Cotys salg i Europa, Mellemøsten og Afrika steg med 7%, i Amerika med 13% og i Asien-Stillehavsområdet med 4%. Fra et salgsmarkedsperspektiv er væksten i Europa ikke den bedste. En notering i Europa vil uden tvivl øge brandets indflydelse på det europæiske marked. Og på den anden side er Paris-børsen, som i november sidste år afløste London som Europas største børs målt på markedsværdi, hvor halvdelen af markedsværdien udgøres af luksus- og skønhedsselskaber. Derfor er det en rimelig og uundgåelig beslutning, at kosmetikgiganten Coty søger en dobbeltnotering i Paris. Faktisk er det franske CAC 40-indeks steget med 14% frem til marts i år, hvilket overgår andre store markeder og svarer til det amerikanske Nasdaq 100-indeks. Heraf bidrog LVMH, L’Oréal og Hermès med over en tredjedel af stigningen på det franske aktiemarked. Som Roland Kaloyan, chef for europæisk aktiestrategi hos Société Générale, siger: “Luksusaktier har længe været investorernes favoritter”. Bag den store interesse hos investorerne ligger luksusvarens evne til at modstå inflation. Som Edmund Shing, global investeringsdirektør for BNP Paribas Wealth Management, bemærker, at “luksusvareefterspørgslen er næsten ikke blevet påvirket af inflationspres i forhold til massemarkedets forbrug”.

Dagens luksusaktier er som store teknologivirksomheder på et bull marked i 2021. Under dette momentum satser investorer fra hele verden på, at deres salg og indtjening vil forblive stabile. Samtidig er det et naturligt valg for modevirksomheder med stærk vækst og indtjening at udforske flere noteringer globalt for at gribe mulighederne. I modsætning til Cotys valg af dobbeltnotering har mange internationale brands valgt en sekundær notering i Hong Kong. F.eks. blev Tapestry Inc., det amerikanske luksusbrand-koncern og moderselskab for Coach i 2011 det første amerikansk-registrerede selskab, der gennemførte en sekundær notering på Hong Kong Stock Exchange (selskabet blev afnoteret fra børsen i Hong Kong den 2. marts 2018 og stoppede med at handle); i 2014 gennemførte Fast Retailing Group, moderselskabet for Uniqlo, som allerede var børsnoteret i Tokyo, en sekundær notering i Hong Kong; uden for modebranchen blev SBI Group, som tidligere var en del af SoftBanks finansielle investeringsafdeling, også det første japanske selskab, der blev noteret både i Tokyo og Hong Kong samtidig, samme år som Tapestry Inc. blev noteret i Hong Kong…

Selvom en sekundær notering, i modsætning til en dobbeltnotering, har en relativt lempeligere godkendelsesproces og mange fordele og præferencepolitikker, er en dobbeltnotering lettere at acceptere for internationale investorer. Derfor bruges sekundære noteringer af virksomheder for det meste til at udvide deres lokale markeder og globale indflydelse. Mens et stigende antal virksomheder fremskynder noteringer, selv på mere end ét sted, er der undtagelser, som f.eks. Chanel. Selvom Chanel ikke er børsnoteret, har de aldrig stoppet med at bruge kapital. I de seneste år har de løbende gennemført flere opkøb af den italienske luksusforsyningskæde, lige fra læder til strik og denim. Og lige før offentliggørelsen af dette regnskab, offentliggjorde de et opkøb af den italienske cashmereproducent Cariaggi. I det forrige årti indtog modevirksomheder det kinesiske marked og brugte Hong Kong som et sekundært børsnoteringssted for at øge deres brandkendskab. I det næste årti er det forudsigeligt, at under den globaliseringstendens, vil kapitaliseringen af modeindustrien se et stigende antal modevirksomheder med stærk og forudsigelig indtjening, der fremskynder dobbelte noteringer for at udvide deres investorkreds og øge brandbevidstheden.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *